lördag 3 oktober 2009

Skylt verkstaden!
Jag får många mail om hur jag gör mina skyltar, vilken färg och penslar jag använder osv.
Därför tänkte jag tillägna detta inlägget till alla ni som är nyfikna, och visa (den enkla) hemligheten bakom mina handgjorda skyltar. Många frågar i sina mail om jag använder schabloner, hur jag skissar, vart jag hittar alla bokstäver.
Svaret är enkelt: det är min handstil som jag målar på frihand.
Min handstil har ändrat sig under åren med fått stor influens av tex Tildas textning av Tone Finnanger.

Så här ser det ut då och då i vårt matsalsrum... Bordet belamrat med kapade och slipade brädor som är sågade efter de måtten jag helst arbetar med.
De målas oftast av min älskade med-kompanjon Henrik. Vi har provat måla med flera olika färger och provat dussin-tals olika penslar och nu hittat en metod och ett samspel mellan trä, arbetet, penseln, torktid och kvalitet när man sen dekorerar som fungerar bra för oss. Därför rekommenderar jag att prova sig fram tills man hittar det som fungerar bäst för just dina behov, vilken pensel du tycker det blir bäst resultat med -både i själva grundmålningen, men även för texten. Kanterna brukar vi rolla för bästa resultat.
Vi köper hellre en kvalitetsfärg för att veta att resultatet blir beständigt och inte gulnar. Det mesta provas i samråd med vår lokala måleriaffär... De kan ju sin sak! Men sen är den den som gör jobbet och arbetar med materialen som måste bli vän med produkterna. Övning ger färdighet!

Mina bästa tips till er som är intresserade av att prova skapa skyltar själva:  • välj en pensel som inte "fäller" strån eller lämnar streck i färgen
  • ev skissa med blyerts för att kunna rätta till felplacering eller storlek innan dekormålningen.
  • Fråga i en färghandel eller hobbyaffär efter en tunn dekor/konstnärspensel för att få en riktigt bra pensel till texten.
  • Efter dekormålningen skall ju den eventuella blyertsen suddas ut, har man då "fel sorts" färg eller penna kan det bli mörka spår av bly eller spår i färgen av trycket från skissningen, så det bästa resultatet blir att måla på frihand.
  • Stryk på klarlack i tunna lager och vänta tills den andra färgen härdat.
  • Användbara tips finns i boken: "inred och dekorera LJUST och LANTLIGT" av Anna Örnberg, den kan jag varmt rekommendera!
Så här ser det ut, steg för steg...

Just på denna skylten ville jag ha en till detalj, så det blir mer som en tavla... Något, extra! Är så förtjust i knappar, så jag plockade fram mina i olika pärlemo vita nyanser.

Formade ett knapp-hjärta, och knöt runt lite ståltrådstrassel.

Efter ett bra tag med både pensel och limpistol så blev färdig resultatet så här:

Finns till försäljning i min butik, för 295kr. Passar ju utmärkt som dop eller födelsepresent, eller att ge till någon man tycker är söt... Söt som en knapp!


Nya skyltar...
...två nya vita skyltar har jag skapat, här kommer de:


Pris: 295 krPris: 295 kr

Tack för titten!
Ha en underbar höstdag, och tack för alla varma ord i kommentarerna från förra inlägget. Vad vore livet utan kärlek?!

Hjärtliga kramar
Helen

2 kommentarer:

Sari sa...

Hejsan!
Tusen tack för dina råd och tips!!
Jag har sagt det förut, men säger det igen: Du har en underbar handstil! Du är så duktig med dina skyltar. Du gör många, många fina saker, men dina skyltar gillar jag nog ändå mest!
Ha det så bra! Kram Sari

monikanen sa...

Hejsan!
Vad ska man säga;)
*Duktig
*inspirerande
*ljuvlig sida
*man blir alltid glad
Hoppas att du mår bra.
Kram Monica