lördag 8 maj 2010

Döm inte hunden efter håren.
Många har nog svårt att förstå hur dåligt endel andra människor mår, och för att göra det hela enkelt så tar jag mig själv som exempel.
Jag kan slänga på mig en pastell-bomulls-klänning (som jag för övrigt brukar klä mig i till vardags bara för att klänning är så bekvämt) Jag kan sminka över det färglösa uttrycket och den grå-bleka hyn och klä mig med ett leende -en kort stund, en av mina bra dagar för att uträta ett ärende hos tex doktorn, på ICA eller posten...

Tankarna går... -med all rätt, vill jag tillägga- ..."hon såg glad ut så hon är nog bättre nu..." , eller "jag såg henne i affären, så hon kan inte vara så dålig..." osv, osv.
Nu ska jag ärligt säga att jag vet inte om det är så "folk" i allmänhet tänker -eller om det bara är något vi "sjuka" inbillar oss, men genom sig själv känner man andra, och jag erkänner att jag själv kunnat döma andra personer vid en blick eller två, innan jag själv blev sjuk. Tyvärr...
Verkligheten kan vara svår att förstå, så det blir enklare att inte ens försöka.

Innan man vet vilket "krig" det pågår mot kroppen för att ens ta sig till sitt ärende, eller att ens ta sig ur sängen vissa dagar. När benen knappt bär, huvudet bultar, hjärtat rusar och frossan gör att tänderna vibrerar mot varann, och medför att den redan illa huvudvärken blir ännu värre. Det är inte lätt att förstå -inte ens för de som lever i närheten, i familjen. Men lika väl är det sanningen, hur svårt det än är att se den utifrån.
Jag önskar ingen en trist vardag, en sjukdom, eller något ont på något vis. Det jag önskar är ett öppet sinne från alla som är medmänniskor, tron på att livet är tungt för vissa -även om det inte syns utanpå.

Man måste inte hänga med hela kroppen, se förstörd och ledsen ut -även om kroppen mår kass, för inuti kan lyckan sprudla, sockerdrickan flöda i blodomloppet när man tänker på sin älskade familj -och det kan lysa igenom mer än själva sjukdomen. Ha det i tanken nästa gång den där dömande blicken (som vi allt för många har) slås på, ta bort den, och se till människan bakom. Varför vara fördömande när man kan vara förstående?

Sitter här och små-flinar för mig själv, för när jag fotade lite så hittade jag en så bra liknelse...
Vill så gärna dela med mig av den till just den här tanken.

En bild säger mer än tusen ord...
"Så här mår min kropp, mitt huvud och min tankeförmåga"

"Så här mår mitt inre. Min själ, mitt hjärta och min vilja".

Men nog "pratat", här kommer lite härliga bilder, pasteller, sött, vårigt, allt för att ge lite lyx i vardagen! Jag börjar med något som återknyter till rubriken i starten av inlägget:

...på tal om hundar.. och hår...
När vi kallar in våra små vild-djur (nakenhundarna) och de kommer på momangen så brukar de få en godisbit. Deras levergodis brukar vi förvara i skafferiet i köket, men vi släpper ut dem vid altanen -på andra sidan huset. Påsen med levergodis blev alltid kvar vid altandörren på skänken, men för att kunna slarva med finsess -så ordnade jag en söt hundgodisburk av en glasburk jag hittade på loppis... Etiketten och hundkexet kommer från en söt hundkexpåse jag köpte för ett tag sen i butik Unik. Nu om vi missar att bära tillbaka till skafferiet, stör det inte ordningen så mycket -för burken gör sig ganska fin vid "matsalen". Pynta ditt "slarv" och njut av det istället för att irriteras av att det alltid är där det inte borde vara...Söta figurer från Unik kollektion, har jag fått till min butik. Prinsessor, grodor, bakelser och annat sött som tåls att tittas på, ca pris 39 kr/st.
Min söta groda har tappat ena foten, så som tröst målade jag om honom lite, nu är han en riktig pastell-prins som tål att kyssas av solen i fönstret där han sitter med en nejlika i en gammal kanna som är ett loppisfynd....och på tal om super-duper-söta-sötsaker så hittade jag två änglar i en presentbutik, men vars färger var gräsliga... Men jag föll så för designen, så jag köpte dem och målade om dem på samma sätt som den skadade grodan och gav dem till två töser (eller en tös, och en tant...) som jag tyckte kunde behöva en liten "uppmuntrande" pik.

Den första gavs till Henriks kusin Lisa "pyssel-lisa" som dekoration på paketet i 30 års present. (Grattis igen, söta Lisa och tack för en kanontrevlig fest! Det var länge sen jag skrattade så mycket på så kort tid! Så underbart kul tema med "färg" som gick igenom gående under hela festen, bordsplacering, gäst-klädsel och dekoration, vår färg var orange, och ingen är påhittig som Lisa!)
Inbjudan kom i form av en party-tuta som man fick blåsa i för att få se texten.

Den andra söta figuren i form av en ännu rundare ängel fick min mamma. Den var lite lik henne (och min moster med faktiskt... Så säkert mig med, eftersom vi ser ganska så lika ut) Jag tycker min mamma är finast i världen, precis som hon är -men det tycker visst inte hennes inre organ som börjar ge henne dåliga värden, så nu måste hon gå ner i vikt. Och då tyckte jag att denna "lilla" ängeln kunde passa som en lycka-till-spark så här i starten av de "nya vanorna", så hon kan tro på sig själv.
Lite inspiration...
...från den underbara tidningen Vakre Hjem. Höll på att få spader av två inslag:


Nr.1 -min ros!
Ingen butik i världen kan väl mäta sig med den underbara gårdsbutiken som speglas i detta reportaget! Ljuvligt, mysigt, charmigt och allt man kan drömma om, tycker jag. Oj, vad jag ligger i lä...


Nr.2 -mitt ris (mitt första tror jag!)
Vem har ett nytt badkar med lejontassar ute på gräsmattan? På riktigt?
Ok, med ett gammalt i zink, som en del lyckliga har hittat i antikaffärer, på loppis eller liknande... Det kan ju vara mysigt. Men denna idéen kunde jag inte ta till mig riktigt... Inte ens om jag hade så mycket pengar att jag hade kunnat göra liknande, hade jag valt det... Undrar om det används tusenlappar till näsdukar och diamanter i blomkrukorna också i det där huset? Någonstans hoppas jag att detta bara är inför fotningen... Tänk annars vilket fint barnhem man kunnat göra i Afrika för samma slant...
Tänk vilken tur att vi alla tycker olika! På gott och ont, så klart.Bröllop!
Igår var det nog ganska många som lät två bli en...
Början av maj, början av bröllops-säsongen. Tänk att en av de största dagarna i livet, får vi låta vila i naturens och vädrets händer... Som igår, med 2-3 plusgrader och snöblandat regn, kanske inte den mest drömlika dagen man hoppas på inför sin stora dag.
Men har man bara en bra "back-up" plan så kan ju inte lite väder och rusk förhindra de lyckliga som förenas föralltid... Tänk vad det är vackert med bröllop, mina ögon tåras bara av blotta tanken, och visst säger man att regn i brudkronan ger lycka?!

All lycka önskar jag iallafall de nygifta paret i grann-byn som jag fick äran att göra en bröllopspresent till. Jag hoppas att de mysiga grannarna som uppvaktade dem fick en trevlig kväll och att brudparet kommer leva lyckliga i alla sina dagar... Ja, och grannarna med såklart!


Det blev en bröllopstavla med tillhörande kort. Färgtemat på bröllopet var cerise och det passade utmärkt för mig att få in lite varstans i presenten eftersom det är en så fin och glad färg!
Inslagen och redo för fest!Nytt sött och nött
Jag har även hunnit fixa lite nytt, i mjuka färger ner till butiken inför våren.

Bokstaven "K",
dekorerad med en gammal nyckel och texten:
"This key holds the secret to true love and more,
so take it now and unlock the door.
And I pray that we will never part,
now that you have the key to my heart"SÅLD

I samma färg-skala är denna charmiga plåthinken till tex ägg eller en blomma i köket.

Själv har jag köpt en sådan där vi har våra ägg i kylen, mycket trevligare än en äggkartong!

Och för att inte glömma utgångsdatum så skriver jag på kanten inuti med en griffel/whiteboard-penna. Faktiskt är det både finare och mer praktiskt än en äggkartong, oftast använder vi ägg i perioder, så vi kan köpa ett 12-pack, och *poff* är det bara ett kvar när man öppnar locket och ska göra pannkakor eller baka... Med ägg-hinken ser man hur många som finns kvar och när det börjar bli dags att skriva upp "ägg" på handlelistan.

Pris: liten 79 kr / stor 99 kr.


Det har även blivit en ny "hem-skylt". Några glada hus i en by, eller på en gata i stan och texten:
"A house is made of brick and stone.
A home is made of love alone"


Valde en lite mer vårig och glad färg på rosetten denna gången...På något av husen har jag skrivit med gamla bokstäver från gamla böcker, jag tycker det blir en så härligt känsla av de gulnande pappret och de gamla typsnitten.

SÅLD


En ängla-hängare blev det med när jag ändå var i farten.
Text: "liten ängel".
En rödlätt, fräknig ängel med vita pärlemo vingar och spetsrosett i luggen.
Enkel tavel-upphängning på baksidan.


Pris: 89 kr


Kul koll på kontroll!
Oj, tänk vilket tjat det kan bli om fjärrkontroller. Vart de är, vem som har dem, osv osv. Men slut på det med denna kul:iga trälåda! Föll så för sidan av lådan, med "film-rullen" och den franska texten, så jag var tvungen att ha ett par stycken till butiken... Bra pris är det på dem med!


Pris: 65 kr


Under produktion...
Mitt i färg, kladd, plock och ofärdigt, halvklart pyssel trivs jag som "tjuren Ferdinand" under sin kork-ek.

"Jag trivs bättre här, där jag kan... lukta på färgen..." Nej, det blev ju konstigt... "där jag kan få färgkladd på fingrarna..." Nej... Strunt samma, så här blev resultatet iallafall:

"Borta bra men hemma Bä Bä Bäst"

Hoppande små trä-får längs kransen...


Pris: 345 kr


Loppis-fynd!
Bästa på ett tag. En liten rostig krona som låg i en låda bland mängder av trasigt porslin. Frågade en av de glada "försäljarna" vad han ville ha för den, men allt där skulle kastas sa han för det var både trasigt och fult... Så jag fick den! Överlycklig stoppade jag ner rost-kronan i cykel-korgen jag nyss fyndat och åkte hem med ett brett leende. Tänk att så lite, kan göra så mycket!


Och om jag ska visa upp ytterligare ett fynd, så var det denna ljuvliga klänningen, i ljus rosa med volanger i olika längd, från Lindex. Helt fantastisk!

Matchar gör min försökskanin-till-väska som jag sytt som ett försök att tillverka egna väskor. (Försöket slutade med att jag ritade och visade, och mamma fick sy ihop, för hennes sykunskap är något jag aldrig kommer komma i närheten av. Men med min fantasi, och hennes kunskap blir vi ett sjuhelsikes team som kommer sy några väskor till försäljning under våren/sommaren)


Om regnet strilar när jag ska ut på stan och vippa med min volang-klänning, och volang-väska kan jag ju ta sällskap av mitt fin-fina paraply från Lisbeth Dahl, off white med -gissa om inte - volang längs kanten!
Visst är det helt fel av mig med min figur, kort och nästan "kub-formad" att klä mig i ljusa, skira kläder, lager på lager med extra pös, volang och volym -borde klämma in allt i svarta dräkter som sägs minska omfånget... Men ack vad trist! Jag blir glad av att se ut som en upp-pluffad maräng, även om jag vet att det kanske inte är det mest idealiska just nu.


Ja, just det innan jag avslutar för denna gången vill jag visa en rolig nyhet!
Väggord!
Sedan jag såg "väggord" för första gången för ett par år sen, har jag varit totalt förälskad i dem, även om det blivit mycket mer populärt och vanligt nu -så håller förälskelsen i sig. Tänk -att på ett par minuter kunna förändra ett helt rum!

På den skyddande pappers-tuben står färg och textval. De som finns tillgängliga är i antikguld/beige och silvergrå/grå med texterna:
"La maison est où le coeur est"
och
"Carpe diem"

Lätt som en plätt är det med, men man måste vara ganska noggrann. (så jag lät Henrik sätta upp vårt väggord, för jag är inte särskilt noggrann med mått och nuffror -gör helst på måfå, därför får jag varken sätta upp väggord eller hänga upp tavlor här hemma -och absolut inte tapetsera!)


Steg 1.
Läs instruktionen.
Från denna leverantören medföljer det enkla och svenska instruktioner, med både bild och text!


Steg 2.
Jag lyxade till min "ut-plattning" med mina favorit kokböcker som jag passade på att bläddra lite i när jag väntade på att arket med väggordet skulle plattas ut efter förvaringen.


Steg 3.
Mät ut vart ordet ska vara.


Steg 4.
Kolla att det är rakt.


Steg 5.
Dra av skyddsplasten från baksidan av väggordet. (Jag höll emot på baksidan med fingrarna för att pressa av bokstäverna samtidigt som jag drog. Tips om detta, för bästa resultat står på instruktionen).


Steg 6.
Fäst mot väggen efter de utmarkerade punkterna/strecken.


Steg 7.
Min söta hjälpreda hjälpte mig att gnugga fast bokstäverna och orden mot väggen. Desto planare och jämnare vägg desto bättre resultat så klart, men är man lite pillig av sig kan man nog få till det även på en panel, tror jag! Man kan gnugga med en skrapa eller fingrarna.


Steg 8.
Dra försiktigt av överföringsplasten.


Resultatet:
Pris: 275 krJa, nu tackar jag och bockar för just din tid. Det betyder mycket för mig att någon som kikar in och får fart på tankar, inspiration och/eller värmen i hjärtat, som vi alla bär på, men som många kan glömma av.
Med önskan om sol och grönskande dagar, fågelkvitter och massa mys!
Kram
Helen******
Ps:
Den 13 maj, på Kristi-flygare-dagen, mellan 10-15 är det Trädgårdsmässa på Emblagården
i Rånnaväg strax utanför Gällstad...

...samtidigt är det Gällstad-marknad, en av de längsta,
och i vanliga fall är ju Gällstad värt ett besök för shopping-sugna,
men med både mässa och marknad är det definitivt värt ett besök, det kommer säkert vara mängder av specialerbjudanden och annat kul!
Så åk ut på en liten utflykt på torsdag, till Gällstad, besök mig och de andra på mässan, vandra längs alla marknads-stånden, shoppa i butikerna, åk förbi det vackra, tidlösa Torpa Stenhus och beundra det historiska stenslottet och fika på kaféet med slottet som utsikt, och du har en härlig heldag full av mys och upplevelser!
Ds.
******

13 kommentarer:

Madre sa...

Underbart inlägg (som alltid iof!!)
t o m jag som sett bilderna o visste vad som skulle komma, blir alldeles varm i hjärtat av detta!!!
puss puss

Anonym sa...

Så underbart fint det blev med vägg ordet och dagbädden! En riktigt härlig "vilo/mys-hörna". Kram kram Malin

Weronicha Holm sa...

du är underbar o... underbar! jag blir glad o jag skrattade högt åt dina härliga bilder me hur du kände dig o hur du såg ur (blommorna därå) o du gör så SJUKT fina saker! TACK för att du har denna blog! X O X O

Arja sa...

Hejsan! Vilket fint inlägg, jag tycker inte att du ska bry dig om så mycket vad andra tycker och tänker!!! Utan gläd dig över dina stunder du är kreativ och glömmer bort din "smärta" och fortsätt att framför allt inspirera oss med dina fina alster nu när jag hittat din blogg. Och du, hoppas värmen kommer snart så du kan ta på dig din rosa fina klänning och den undebara väskan till. Må så gott du kan !!!
kram kram

Che Birba sa...

Hi...I'm Laura from Italy, I love your blog! :D

I'd like to invite you to visite my italian blog... Laura

Anonym sa...

Hejsan!!
Tycker din blogg är jättefin!!
Känner igen mig i de du skriver att de man känner inombords synns inte utombords..Visst vill man piffa till sig när man känner sig bättre..All den tid man mår bättre vill man ju göra så gott man kan..inte lätt för andra som inte mår bra att förstå..men alla är olika..så e de.
Kram veronica

Jenny sa...

Dina inlägg är underbara! Allt som kommer under din pensel blir vackert! Du är så duktig och jag hoppas att du inte bryr dig om vad folk tänker! Jag gläds åt att du gör något bra med ditt liv trots sjukdom!! Jag träffade dina släktingar på en grillfest på Öland förra sommaren! De berättade om dina fina gejjor och då frågade jag om bloggen hette "Sött och Nött" och Ja! det gjorde den! Jag hade ju läst din blogg under tid då. Kul, tyckte jag!Ha det gott!

Tiol sa...

Å vilken underbart fin och vacker blogg du har. Själv känner jag igen mig i det som du också har, kronisk värk, 24 timmar, varje dag, varje timme,varje minut. Men vad underbart det då är att få skapa, och att kunna glädja andra.

DET lyckas du verkligen med i denna bloggen, jag hade ett leende på mina läppar när jag läste och tittade på vackra bilder.
Du är verkligen superduktig.

Roligt att kika in till dej, vilket jag kommer att göra fler gånger.
Kram//Tina i Falun

Älskar sött/ Unik kollektion sa...

Hej allra käraste du!!

Tack för senast för ert underbara besök!! Ni är såååå söta båda två..=) Gillar ER!! =)

Vilket inlägg du gjort!! Woh!! =)

Vad ska man börja!??.....
Ljuvliga saker, vackra ord & texter, bedårande sovrum och allt mycket tänkvärt!! Du är bara bäst på allt detta....ALLTID!!!

Det är med lika mycket värme och kärlek varje gång du skriver och pysslar...Från ditt hjärta till vårt!! Tack för att du finns älskade du!!

puss Malin ♥

Linda sa...

Hej!

Jag trillade precis in här av en slump och började läsa. Vilken underbar blogg du har! Så otroligt mycket fina saker du gör, och så fint du skriver! Hit kommer jag garanterat igen!
Kram, Linda

Frk.Nattuggla sa...

Har njutit en stund i sena natten av ditt underbara blogginlägg.Du gör så otroligt mycket fina saker och har så mkt ideér från hjärtat.Tänk att vara begåvad med ngt sådant.Det är en riktig skatt du bär på.
Kramiz.

Mia sa...

Hej Helen!
Träffade Eva häromdagen. Jag frågade hur du mår då jag vet att du var sjukskriven förra året när jag träffade dig vid stationsområdet. Jag fick något av en chock då hon berättade att du inte alls mår så bra som jag hade trott och hoppats. Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat gissa att du hade ont och mår som du gör de få gånger jag sett dig de senaste åren. Det är väl som du skriver, allt går att dölja med lite vilja, glada färger och en bra dag. Men med så mycket glädje och sprudlande energi som jag sett hos dig så är det svårt att tänka sig. Det är mycket man inte vet...

Vad mycket fina saker du har gjort! Känner hur skaparlusten bara växer. Tänk om man ändå fick ha lite ledigt så man hann med allt man vill göra :) Kommer nog förbi i butiken en vacker dag :) Många kramar från Mia i Månstad

lkjh sa...

hejsan vilka fina saker du har om man vill beställa vad har du för mailadress hittade den ingenstans. mvh annelie